Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl.

Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Ed Red – Kraków

Po kilku latach przerwy Ed Red powraca na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7 w wielkim stylu! Koncept znany z jakościowych dań mięsnych (i obłędnego masła do steków!) wraca w odświeżonej formie.

Chef kuchni Przemysław Skibiński z okazji festiwalu przygotował w menu A: drobiową terrinę z piklami i ketchupem ogórkowym, szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatką z marchewki z rukolą.

W menu B: salceson ozorkowy z sosem tatarskim, bastowany Hanger Steak podany na ziemniaczanym blinie z pieczoną papryką. Kulinarny happy-end tej uczty to tarta z białej czekolady z sorbetem z rokitnika.  

Farina – Białystok  

Miejsce, które powstało z zamiłowania do prawdziwej pizzy neapolitańskiej i jako jedyne w tej części Polski uzyskało certyfikat AVPN z Neapolu. 

W menu na wiosenny festiwal między innymi: tort z bakłażana przekładany sosem pomidorowym z bazylią i serem Parmigiano Reggiano DOP (menu A), jadalna misa z neapolitańskiego ciasta z gnocchi z szarpaną baraniną w sosie z czerwonego wina z pomidorkami (menu B). 

Farina – Białystok (Fot. Mat. prasowe)

Chef kuchni serwuje także pizzę neapolitańską z burratą, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, nasionami sosny i cytrynową ricottą, zwieńczona pietruszkowym tiulem i cytrynową oliwą.

Z kolei na deser serwowany jest krem z sycylijskich pistacji owinięty w francuskie rożki lub czekoladowa pizza piccola z orzechową Nutellą, owocami leśnymi, miętą i kremową pianką. Przygotuj się na prawidziwie włoską ucztę!  

Farina – Białystok (Fot. Mat. prasowe)

Ramki – Łódź

Restauracja, w której rezerwacja to jedyne, co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym chefie kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Norbert Szefer przygotował specjalne menu na festiwal, na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową.

Ramki – Łódź (Fot. Mat. prasowe)

W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość opruszona pudrem grzybowym.

Alternatywne danie główne to pyza z konfitowaną, szarpaną gęsiną podana porowym chruście z kiszoną kapustą, sosem drobiowym z nutą kafiru i bergamotki i pudrem ze słoniny.

Ramki – Łódź (Fot. Mat. prasowe)

Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową. Tej uczty nie możesz przegapić!

Ohana – Poznań  

Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Na gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza: boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide.

Ohana – Poznań (Fot. Mat. prasowy)

Dla mięsożerców: śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi. Zarezerwuj – rodzinnie!       

Ohana – Poznań (Fot. Mat. prasowy)

MONO Patisserie& Bistro – Bielsko-Biała  

Mono Pâtisserie & Restaurant mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów.

W popisowym wydaniu na wiosenny festiwal zaprezentują dwa warianty menu, w wegetariańskim: suflet z batatów z tymiankiem, siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen, jajko marynowane w sosie sojowym, grillowaną kapustą pak choy, kiełkami fasoli mung i dymką, na deser mus z piecoznego kakao z galaretką wiśniową i kawową bezą.

Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą, gremolata z pietruszką, czosnkiem, kaparami, cytryną, orzeszki piniowe, pomidorki cherry, na danie główne duszone policzki wołowe z salsą paprykową, emulsją z awokado i czerwonym curry. 

Nie przegap takiej okazji! 

RestaurantWeek jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji).

W ramach rezerwacji każdy gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy herbatę festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych miastach i regionach w Polsce:

  • Warszawie,
  • Łodzi,
  • Lublinie,
  • Rzeszowie,
  • Krakowie,
  • na Śląsku,
  • we Wrocławiu,
  • w Poznaniu,
  • Trójmieście,
  • Szczecinie,
  • Białymstoku,
  • oraz w Warmii i Mazurach.

Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł.

Na porannym festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: Qrudo, Radiova, Ja_Brzoza, Ona i On oraz Bube Restauracja i Pizza.    

Na Breakfast Week zaprasza partner festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.   

Termin festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024 r. 

Rezerwacje: RestaurantWeek.plBreakfastWeek.pl oraz app.rclb.pl